Aktivister fra Peoples Movement ved sidste års irske traktat-afstemning. Foto: Frank Keoghan

Kun et folk i EU – irerne - fik en folkeafstemning om Lissabon-traktaten og de stemte nej. Men den 2. oktober skal irerne til stemmeurnerne igen. Den irske regering har fået en aftale med de andre EU-lande bl.a. om skattepolitik, abort og neutralitet. Aftalen er dog ikke meget værd, da den ikke ændrer på noget i Lissabon-traktaten. Ser man f.eks. på EU’s militære udvikling, så er der kun tale om en erklæring om neutralitet. Men Irland fortsætter såvel i EU’s kampgrupper som i EUs forsvarsagentur - to institutioner som Danmark står uden for på grund af vores forsvarsundtagelse.
- Kampagnen for at omgøre nej-resultatet startede kort tid efter folkeafstemningen. Såvel den irske regering som en række EU-regeringer har krævet, at irerne må ændre deres afgørelse, fortæller Frank Keoghan fra den irske folkebevægelse People’s Movement.
- De irske traktat-modstandere får næsten ingen plads i medierne, og i løbet af de seneste måneder er en lang række ja-organisationer blevet etableret - og de har mange penge. EU-kommissionen forsømmer heller ikke nogen lejlighed til at give informationer til irske borgere.

Sådan kan du støtte
De irske nej-sigere - heriblandt People’s Movement - kæmper derfor en hård kamp. Peoples Movement har brug for hjælp, og Folkebevægelsen mod EUs styrelse har allerede besluttet at støtte politisk, hvor det er muligt og ønskeligt - både i Irland og ved markeringer i Danmark.
Men det er afgørende, at støtte til Irland sker ud fra irske ønsker. People’s Movement har f.eks. anbefalet at frivillige ikke bare rejser til Irland for at hjælpe.
En bedre måde at hjælpe den irske nej-kampagne er ved at købe litografier af den irske kunstner og træskoprismodtager Robert Ballagh. Prisen er ca. 1.900 kr. per styk (af litografiet Miss Éire). Hvis du er interesseret i at købe et litografi, så kontakt venligst sekretariatet i Tordenskjoldsgade via email fb@folkebevaegelsen.dk eller telefon 35 36 37 40.
Folkebevægelsen vil i samarbejde med andre organisationer i det internationale EU-kritiske netværk TEAM arbejde på at få annoncer i irske medier. Vil du støtte dette initiativ, kan du indsætte et beløb på vores konto og skrive IRLAND.
Andre måder er f.eks. er ved at sende et læserbrev til irske aviser eller ved at støtte op om de aktiviteter som Folkebevægelsen mod EU bakker op om i Danmark.
Folkebevægelsen mod EU planlægger desuden en reception/valgaften i Tordenskjoldsgade i anledning af folkeafstemningen. Der vil komme mere om tidspunkt på hjemmesiden, når vi ved, hvornår man forventer et valgresultat.