Foto: Danish Crown

Massefyringer og løntilbagegang præger slagteriarbejdernes hverdag på Danish Crown. Virksomheden skal nemlig spare. 20 pct alene på lønningerne for at være helt præcis. Finanskrisen kradser og flere og flere svin bliver slagtet uden for Danmark. Det er billigere for virksomhederne at fragte svinene til polske slagterier end at slagte dem i Danmark.
Det er naturligvis ikke særlig godt for dyrevelfærden og også temmelig forurenende, men altså helt lovligt efter EU’s regler. Nedgangen i antallet af slagtninger gør det nødvendigt at skære kraftigt ned på aktiviteterne i Danmark, ifølge Danish Crown.
Løsningen har været at true medarbejderne til at acceptere en løntilbagegang, hvis de vil undgå at få en fyreseddel.
Og truslen er reel. Efter den såkaldte Lavall-dom fra 18. december 2008 kan medlemslandene ikke længere kræve, at udenlandsk arbejdskraft skal arbejde på danske vilkår. Man kan altså ikke kræve at tilflyttet arbejdskraft har de samme betinger og lønniveau som danske arbejdstagere har tilkæmpet sig gennem mange år. Virksomheder som Danish Crown behøver således ikke at flytte fabrikken til f.eks. Polen for frit at kunne rekruttere polske slagteriarbejdere til polsk løn og på polske arbejdsvilkår.
Det er naturligvis langt billigere end at skulle betale danske slagteriarbejdere overenskomstmæssige lønninger, for at udføre det samme stykke arbejde. Danish Crown har således et reelt pressionsmiddel. De kan uden, at overtræde nogen regler fyre sine danske medarbejdere og ansætte ny udenlandsk arbejdskraft på hjemlandets vilkår, og fagbevægelsen har ikke engang ret til, at kæmpe imod ved f.eks. at lave blokader.
Formanden for Danske svineproducenter har da også været ude med et forslag om, at Danish Crown lukker alle sine fabrikker i Danmark og åbner nye, udelukkende bestående af øst- og sydeuropæisk arbejdskraft. Det ville være rigtig smart for Danish Crown, men knap så smart for de danske slagteriarbejdere der skal til at konkurrere på lønninger med polske arbejdstagere.

- Truslerne fra Danish Crown er svinske. Det er helt uanstændigt at udnytte fattige arbejdere i Østeuropa til at underminere anstændige løn- og arbejdsvilkår i Danmark, lyder kommentaren fra Folkebevægelsens EU-parlamentariker Søren Søndergaard og tilføjer:

- Det må der sættes en stopper for. Derfor foreslår jeg, at Danmark skal kunne kræve, at arbejde i Danmark skal foregå på overenskomtsmæssige vilkår.