Blokade foran Mønten. Foto: Landsklubben for Tagdækkere

Siden den 28. august har de faglige organisationer i Byggefagenes Samvirke aktioneret mod misbruget af omkring 100 polske bygningsarbejdere i forbindelse med ombygningen af Nationalbankens tidligere møntfabrik på hjørnet af Amager Fællesvej og Amager Boulevard.
Arbejdsgiverne - Gitek og Renoveringservcice.dk - vil ikke tegne overenskomst. De polske arbejdere er blevet lovet 9000, men får kun udbetalt ca. 5.500. De arbejder således til en timeløn på mellem 30 og 50 kroner i timen. Og de bor på byggepladsen.
Den 16. september var Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, blandt talerne ved blokaden foran "Mønten".
- Politikerne har åbnet EUs indre grænser på vid gab, men uden at sikre de løn- og arbejdsforhold, som fagbevægelsen og andre gode kræfter har tilkæmpet sig i de enkelte lande. Det er den centrale grund til det morads vi står i i dag. Og hvis det står til EU-systemet, så vil det kun blive værre i fremtiden, sagde Søren Søndergaard ved blokaden.
- Vi må have vedtaget som en ufravigelig regel, at enten skal udenlandsk arbejdskraft i Danmark være omfattet af en overenskomst eller også må arbejdsgiveren kunne dokumentere at arbejdet foregår på overenskomstmæssige vilkår.
Læs hele talen - klik her!

NB: Blokaden er nu stoppet!
Mønten fik endelig overenskomst efter deadline for Folk i Bevægelse og umiddelbart før bladet var på gaden. Læs mere om dette - klik her!