Torsdag den 12. juni kl. 7-22 har 3.051.278 irske vælgere adgang til stemmeboksene, hvor de skal stemme ja eller nej til Lissabon-traktaten. Stemmeoptællingen vil begynde den efterfølgende morgen og vil blive offentliggjort om eftermiddagen. Valgkampen har længe kørt på højtryk i Irland, hvor EU-kommissionens formand José Manuel Barroso og næstformand Margot Wallström samt Tysklands forbundskansler Angela Merkel har været blandt det tunge skyts, som traktat-tilhængerne har tilkaldt.
- Når kommissionsformanden besøger Irland og deltager i kampagnen for et ja, er det grov indblanding i interne irske affærer fra EU-institutionernes side og et forsøg på udenlandsk overgreb på det irske folks forfatningsmæssige rettigheder, lød det promte fra talspersonen for den tværpolitiske nej-bevægelse People’s Movement – Gluaiseacht an Phobail, det tidligere irske EU-parlamentsmedlem Patricia McKenna.
Regeringen har ført en voldsom skræmmekampagne, hvor den irske Europa-minister Dick Roche f.eks. har advaret om, at den europæiske union vil gå i stykker, hvis irerne stemmer nej. - Jeg tror, Dick Roche irriterer folk. De bryder sig ikke om at blive belært af ham, vurderer Frank Keoghan, som er generalsekretær i People’s Movement. Men han erkender, at kampen er hård.
- Tilhængernes stærkeste kort er deres umådeligt overlegne ressourcer og stort set totale dominans over medierne.

Kamp indenfor fagbevægelsen

Ja-siden har ført i meningsmålingerne, men Frank Keoghan er fortrøstningsfuld.
- Min fornemmelse siger mig, at der er tæt løb mellem ja- og nej-siden i øjeblikket, og at der vil blive en lav stemmedeltagelse i Dublin. Det vil gavne nej-siden. Men det er stadig for tidligt at sige noget. Landbrugets organisationer og fagbevægelsen som helhed har endnu ikke besluttet sig. To store irske fagforbund har dog besluttet at anbefale deres medlemmer at stemme nej – forbundet TEEU (Technical, Engineering & Electrical Union) og forbundet Unite.
- TEEU fik stor indflydelse på meningsdannelsen, fordi det kom godt ud i medierne. Og det siger jeg ikke bare fordi, jeg er medlem af ledelsen i TEEU og stemte for beslutningen. Måske er det fordi, at det er det næststørste forbund, og det rystede det etablerede samfund. Men roen har lagt sig, da der også er nogle få fagforbund, der anbefaler et ja. Det største forbund SIPTU beslutter sig først den 29. maj, og ingen ved, hvad vej det vil gå.
- Folk føler, at noget bliver skjult. Hvis folk får nok kendskab til traktaten, så tror jeg, flertallet vil stemme nej, siger han, men erkender at kampen er hård.

Aktiviteter i Danmark

Folkebevægelsen mod EU arbejder på at lave en markering sammen med bl.a. Udfordring Europa foran den irske ambassade i København på Østbanegade 21 ved Østerport Station.
Derudover er der planer om arrangementer omkring selv afstemningsdagen torsdag den 12. juni og/eller den 13. juni. Læs mere om dette på www.folkebevaegelsen.dk eller ring 35 36 37 40 og spørg.
Derudover kan du skrive under på en appel på internettet til de irske vælgere om at stemme nej på vegne af dig og alle andre i EU, som ikke får lov til at stemme. Det kan du gøre på www.irish-friends-vote-no-for-me.org