Irland er det eneste af EUs 27 medlemslande, der indtil videre holder folkeafstemning om Lissabon-traktaten eller ”The renamed EU constitution” – som den irske nej-side kalder den. I skrivende stund er der endnu ikke en irsk valgdato. Men Frank Keoghan fra bevægelsen oplyser til Folk i Bevægelse, at alle forventer at det bliver i slutningen af maj eller i starten af juni.
Irland har længe været set på, som et meget EU-venligt land på grund af den store økonomiske støtte landet har modtaget fra EU. Men irerne stemte nej til Nice-traktaten i 2001 og folkeafstemningen om Lissabon-traktaten kan også godt ende med et nej.

Ja-siden er gået tilbage

Ifølge Politiken den 26. januar i år har kun 26 pct. af de irske vælgere tænkt sig at stemme ja. 10 procent vil stemme imod traktaten, mens størstedelen - 64 pct. - ikke har taget stilling endnu.
Hvis disse tal sammenlignes med Eurobarometrets måling fra juni 2007, så ses en markant tilbagegang for ja-siden. Eurobarometer viste dengang, at 62 pct. af irerne støttede EU-forfatningen. Ja-siden er således gået 36 procentpoint tilbage i løbet af et år.

Den store udfordring for nej-siden er derfor at komme ud til folket og forklare dem, hvad Lissabon-traktaten går ud på. En af TEAMs medlemsorganisationer – People’s Movement – er godt i gang med kampagnen og holder møder over hele Irland. Organisationens forkvinde er det tidligere medlem af EU-parlamentet Patricia McKenna. Hun er en dygtig og engageret politiker, der stillede op til formandsposten i partiet de Grønne. Hun fik 40 pct. af stemmerne dog uden at blive valgt. Hendes eget parti er delt i spørgsmålet, da partiledelsen – som støtter et ja - ikke klarede at vinde et flertal på 2/3 ved den ekstraordinære kongres, hvor regeringspartiet tog stilling til Lissabon-traktaten.

Peoples’s Movement har endnu ikke et landssekretariat, men organisationen har været synlig i mange af de irske byer, og der er ofte et godt fremmøde. Ved TEAM’s årsmøde lørdag den 8. marts kl. 13 til 17 på Drop Inn på Kompagnistræde i København deltager People’s Movement desuden med en taler.

Regeringen afviser at sende traktaten ud

Irske nej-sigere har foreslået, at Lissabon-traktaten sendes ud til vælgerne, så vælgerne kan se og læse den tekst, som de skal stemme om. Men i en pressemeddelelse fra det irske udenrigsministerium den 14. februar citeres den irske Europaminister Dick Roche for at afvise, at traktaten skal sendes ud til vælgerne. Han siger f.eks. “Vi kan ikke forvente, at den travle vælger læser denne lange og komplekse juridiske tekst, så de kan få et indtryk af hvad de bør vurdere når de går og stemmer”.

Ministeren synes i stedet, at vælgeren skal have et resumé. Regeringen har derfor lavet en tekst på 22 sider. Ministeren angreb også nej-siden og sagde: ”De påstår, at de er pro-europæere, men det er de ikke! Hvad de virkelig vil er hvad de altid har ønsket – at skabe afstand mellem os og vores europæiske naboer”.

People’s Movements forkvinde Patricia McKenna forholdt sig straks til udtalelserne fra Europaministeren. Hun slog i en pressemeddelelse fast, at regeringen svigter det irske folks ret til basal information om det, som de skal stemme om, og at regeringen forventer, at vælgerne ikke er interesserede, og kun vil forholde sig til regeringens anbefaling om hvordan der skal stemmes. ”Det er et angreb på principperne om lighed for begge sider i folkeafstemningskampagnen” sagde McKenna.

McKenna svarede også igen på Europaministerens angreb på nej-siden. Hun sagde: ”Ikke alene er ministerens kommentarer urigtige og vildledende, men de er også kendetegnende for det lave debatniveau, som regeringen planlægger i løbet af kampagnen”.

Du kan støtte ved at købe ”Mise Éire”

People’s Movement samler penge ind ved at sælge litografiet ”Mise Éire” lavet af den fremtrædende irske kunstner Robert Ballagh.
”Mise Éire” er inspireret af maleriet ”The Lovers” (fra 1928) af den belgiske surrealist Rene Magritte, som meget passende boede i Bruxelles. ”Mise Éire” symboliserer den undertrykkende og samstemmende effekt som EU har haft på irsk politik og den kendsgerning at det irske folk holdes i uvidenhed om Lissabon-traktatens indhold.

Ballaghs malerier findes blandt andet i National Gallery of Ireland og the Ulster Museum. Han har illustreret over 70 irske frimærker og den sidste serie af irske sedler før landet begyndte at bruge euro. Der er kun produceret 250 litografier med ”Mise Éire” og hvert eksemplar er nummereret og signeret af kunstneren.

Litografiet har formatet 68.58cm x 41.91cm og koster 300 euro inklusiv forsendelse, men uden ramme. Det vil sige cirka 2250 kr. Interesserede kan bestille billedet ved at sende en e-mail til info@people.ie

Læs også artiklen:
Irland stemmer om Lissabon-traktaten

- Regeringsparti får både ja og nej-kampagne

Læs mere om den irske folkeafstemning - klik her!

Irsk tegning om Lissabon-traktatens tilblivelse, Copyright Martyn Turner, Irish Times (han er selv ja-siger)